Mit tegyek ha szekálnak a suliban?

szekálnak a suliban

Cikiznek, beszólnak, lökdösnek, elszedik a cuccaidat? Viccet csinálnak belőled, a külsődből, a családodból, a viselkedésedből? Tehetsz bármit, nem szállnak le rólad?

Sértegetnek, kinevetnek, megfélemlítenek, kiközösítenek? Te vagy az osztály Luna Lowegood-ja? Ha a kérdések nagyrészére a válaszod igen, akkor bizony téged szekálnak, vagyis bántalmazás áldozata vagy. Hogy nem vágják a hátadba a körzőt és nem vernek pépesre a folyosón? Nem számít, a lelki bántalmazás ugyanúgy, ha nem mélyebb nyomot hagy az ember lelkében, hosszabb távon pedig a személyiséged és az érdemjegyeid is rossz irányba változhatnak. De miről is van szó? 

Mi is az a szekálás?

Mi a szekálás?

Az iskolai szekálás – hívhatjuk zaklatásnak, bántalmazásnak, bullyingnak – minden fiatalt érint így-vagy úgy. A célja, hogy a bántalmazó az erőfölényét bizonyíthassa magának és másoknak azzal, hogy egy vagy több társát mások előtt valamilyen módon megfélemlíti vagy megalázza.

Vannak egyszeri esetek is, de a zaklató, bántalmazó viselkedés általában rendszerességgel jelentkezik. Van, aki áldozatként szenvedi el a rendszeres szóbeli vagy akár fizikai bántalmazást, van, aki bántalmazóként vesz részt és vannak a szemlélők, akik nem feltétlenül értenek egyet a történtekkel, mégsem akarnak/mernek közbe avatkozni. Ezek a szerepek bizony gyakran szituációnként változnak, vagyis lehet, hogy egyszer bántalmazott vagy, a következő alkalommal viszont látszólag közönyösen figyeled, ahogy valaki mást aláznak meg, vagy tesznek nevetségessé.

A bullying (kortárs zaklatás) jelensége egyre gyakoribb, egyre több gyereket érint, hatása pedig akár egy életen át elkísérhet.  A rendszeres vagy a hosszan tartó fizikai vagy lelki bántalmazás (pláne a szexuális jellegű zaklatás) életre szóló pszichés problémákat: szorongást, önértékelési zavarokat okozhat, romolhat a tanulmányi eredmény, csökkenhetnek a továbbtanulási esélyek, elvesznek vagy ki sem alakulnak megfelelő kortárs kapcsolatok, bizalmatlanná, szótlanná, magányossá tehet, szélsőséges esetben pedig akár öngyilkosságba taszítja elszenvedőjét.

Ezért azt javaslom: akármelyik csoportba is tartozol, vedd komolyan a kérdést, mert sorsok múlhatnak azon, hogyan kezelitek az osztályban, a suliban, egymás között a bullying jelenséget.

Mit ne tegyél? Mi az, amitől csak rosszabb lesz a helyzet? 

Ha jelenleg te vagy a szekálás áldozata, akkor talán túl vagy már néhány kísérleten, amivel sikertelenül próbáltad leállítani támadóidat. Gondolj csak vissza: milyen érzések vezettek ilyenkor téged, hogyan viselkedtél, milyen módszerek váltak be és mi az, ami csak olaj volt a tűzre?

Ugye hiába próbáltál te is gúnyosan vagy agresszívan visszavágni, esetleg fenyegetőzni vagy kiabálni, nem sok sikerrel jártál? Megpróbáltad felvenni a stílusukat, netán kifejezted a dühöd, a fájdalmad, de csak még jobban kinevettek? Sajnos rossz hírem van: a piszkálókat csak még jobban feltüzeli, ha látják, hogy amit művelnek, az a másiknak rosszul esik, fáj vagy megalázó. Ezzel visszajelzed nekik, hogy elérték a céljukat, vagyis jól csinálják azt, amit csinálnak – bántani tudnak téged. Ha pedig a saját stílusukban kezelnéd a helyzetet, lássuk be: ebben ők a profik és nem te, ezért nem is leszel hiteles. De azért ne csüggedj: van megoldás, ki lehet lépni az áldozat szerepéből!

Miért szekálnak? Lehet-e bármilyen esetben jogos a szekálás? 

Lehet-e jogos a szekálás? Mi tegyek ha szekálnak suliban?

Ha történt már veled ilyen, biztos feltetted magadnak a kérdést: Miért csinálják? Miért pont velem? Mi lehet a baj velem? Lehet, hogy nekik van igazuk és megérdemlem? 

Az első és legfontosabb tény, hogy a bántalmazáshoz, a te bántalmazásodhoz senkinek nincs joga. Semmikor. Semmiért. Lehet téged nem kedvelni, lehet téged furcsának tartani, irigyelni akár, de nincs olyan indok, ami felhatalmazhat bárkit arra, hogy téged akár szóban, akár fizikailag, akár szexuálisan bántalmazzon.

A szekálás, az iskolai zaklatás ugyanis arról szól, hogy a zaklató(k) az agresszív, erőszakos viselkedésükkel próbálják meg elnyomni, legyőzni a másik felet. Ez sokféleképpen megmutatkozhat, például megalázás, kiközösítés, gúnyolás, kisebb-nagyobb testi bántalmazás („véletlenül” jó erősen eltalál a labda minden tesiórán, vagy „véletlenül” fellöktek a folyosón), megfélemlítés, de akár a sértett fél cuccainak elszedése, tönkretétele is ide tartozik.

Vagyis az erőszakos félnek a másik megalázása, megfélemlítése, megverése egyfajta önigazolás: erősebb vagyok, felette állok, hatalmam van, én uralkodom. Ráadásul, ha az inzultus során a szemlélő többiek ezt némán tűrik – rosszabb esetben tetszést is nyilvánítanak – a bántalmazó viselkedés megerősítést kap. Az agresszív fél úgy érezheti, a tette jogos, sőt elvárt, s ha így viselkedik, még nagyobb népszerűségre tehet szert.

Ezért a szemlélők – akik tudnak a környezetükben történő zaklatásról, de közönyösen hallgatnak, netán tetszésüket nyilvánítják egy társukkal szembeni erőszakos viselkedésért – felelőssége jelentős. 

Ugyanis ha nem lépsz fel a szekálás, a gúnyolódás, a fizikai bántalmazás ellen, később már egyre nehezebb leállítani ezt a folyamatot és ez a viselkedésminta egyre jobban elterjedhet az iskola közösségében. 

Kiből lehet bántalmazó?

Tévhit, hogy bántalmazó csak abból válhat, aki rossz családi körülmények közül, elhanyagoló vagy bántalmazó családból jön. Bárkiből válhat bántalmazó és áldozat is családi, anyagi háttértől függetlenül, de tény, hogy az agresszív, indulatait nehezen kezelő fiatalok gyakrabban válnak bántalmazóvá.

Hosszú távon viszont ők is áldozatok, mert ha a viselkedése következmények nélkül marad, felnőttként komoly problémái lesznek a társadalmi beilleszkedés, munkahely megtartása vagy akár a párkapcsolatok terén. 

Mit élnek meg a szemlélők?

A bántalmazások szemlélői szintén nem ússzák meg ezt a szituációt ép bőrrel, hiszen a közönyösség álcája alatt a többség nem találja igazságosnak vagy emberségesnek mások bántalmazását, megalázását, ezért az, hogy nem álltak ki a gyengébbért, hogy a véleményüket nem merték felvállalni, a saját önbecsülésüket és érdekérvényesítő képességüket rombolja. 

Vagyis ha jól belegondolunk, a bántalmazás egy olyan játszma, ahol hosszú távon semelyik résztvevő nem nyer.

Mi a teendő? Mit tegyél ha szekálnak a suliban?

A bántalmazást hagyni, egyedül szenvedni és szégyenkezni – nem pálya. Nincs megoldhatatlan helyzet, nézzük hát, mit tehetsz, az iskolai zaklatások ellen:

  • Beszélj róla! – Barátoknak, szülőknek, tanároknak – bárkinek, akiben megbízol! Fontos, hogy a környezeted tudjon a  téged ért atrocitásokról!
  • Igyekezz minél ritkábban egyedül maradni! – A bántalmazás általában az egyedül lévőket érinti, többeket letámadni általában nem elég bátrak.
  • Őrizd meg a nyomokat – sőt, dokumentálj minden inzultust, hogy bizonyíthasd, ha szükséges!
  • Egyedül ne szállj szembe velük – csak rontana a helyzeten.
  • Viselkedj meglepően! – ha a bántalmazásra te kedvességgel, viccelődéssel reagálsz, mint akit egyáltalán nem érdekel, kiléptél a játszmából, hiszen nem tudtak fájdalmat okozni neked.
  • Kérj szaksegítséget: iskolapszichológus, iskolai szociális munkás, lelkisegély szolgálat – ők szakemberek, akik nemcsak meghallgatnak téged, de támogatnak és segítenek feldolgozni az elszenvedett traumákat.
  • TE sose bánts másokat! Értem, hogy komoly feszültségek dúlnak benned, de nem ez a megoldás.

Mindezen lépésekhez elengedhetetlen, hogy a szégyen, amit a történtek miatt érzel, ne bénítson meg! Szégyenkezni nem neked kell!

Hová fordulhatsz?

Kihez fordulj ha szekálnak?

Ha piszkálnak a suliban, és sem te, sem a társaid nem tudtátok megoldani a helyzetet, elsőként szólj egy felnőttnek! Egy tanárnak, akiben megbízol, az osztályfőnöknek, ha van iskolapszichológus vagy iskolai szociális munkás, akkor neki, a lényeg, hogy az iskolában tudjanak a jelenségről. 

Ha még nem érzed magad elég erősnek, hogy elmeséld szemtől szembe ami veled történt, a Kék Vonal munkatársait ingyenesen és névtelenül hívhatod, meghallgatnak, megoszthatod velük a problémáidat és segítenek megfelelő megoldást találni. Az egész ország területéről hívhatod őket a 116-111-es számon, de emailen (https://www.kek-vonal.hu/index.php/hu/interaktiv-kapcsolatok) vagy chaten (: https://www.kek-vonal.hu/index.php/hu/chat) is elérheted őket. 

Segítséget kérni nem szégyen! Nem kell tűrnöd, hogy áldozat légy!

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi a szekálás? Honnan tudhatod, hogy szekálnak?

A szekálás rendszeres szóbeli bántalmazást jelent, cikkünkben az iskolai bántalmazás egészéről írtunk. Az iskolai bántalmazás (bullying) olyan erőszakos tett, amely rendszeresen ismétlődő, szándékos, erőfölényen alapul és a célja a másik megalázása, elnyomása.

Milyen módon lehet szekálni egy gyermeket? 

Megkülönböztetünk szóbeli, fizikai, internetes és szexuális bántalmazást. Mindegyik súlyos következményekkel járhat. 

Mit tegyél, kihez fordulj, ha bántanak? 

Ha bántanak az iskolában, mindenképp jelezd ezt a tanárok felé és avasd be szüleidet is! Ha nem kaptál tőlük elegendő segítséget, keresd a KÉK Vonal Gyermekkrízis Alapítványt! Tel: 116-111; több elérhetőség a cikkben

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük