Mit tegyek ha megver, bántalmaz a férjem vagy a barátom?

megvert a férjem

Megvert, megütött, falhoz vágott, megpofozott a férjed? Nem tudod, mit tegyél? Rémült vagy, összetört és nem tudod, hová fordulj?

Nem vagy egyedül. És ami ennél is fontosabb: van kiút a bántalmazó kapcsolatból.

Elfogadható-e, bármilyen esetben ha megver, bántalmaz a férjem vagy a barátom?

Először is a legfontosabb, hogy tudatosítsd magadban: nincs olyan helyzet, indok, ami feljogosítana bárkit is arra, hogy téged vagy bárki mást fizikailag bántalmazzon – a férjed, a barátod, az apád sem teheti meg! Ahogy a gyermekekkel szembeni erőszakos viselkedés, úgy a nők megverése, megerőszakolása, rendszeres bántalmazása is pár évtizede még teljesen elfogadott volt hazánkban is.

A szomszédok becsukták az ablakot, az utcán szembejövők félrenéztek és a „leestem a lépcsőn”, „elestem az utcán” típusú kurta magyarázatok hallatán nem firtatta senki tovább a „balesetet”. Ezek a hozott családi minták, ehhez társuló képzetek (engem is vert az apám, mégis milyen rendes ember lettem) a jogalkotás szintjén ugyan már kikoptak, de sem a közgondolkodás, sem a jogalkalmazás nem emelte be ezt a nagyon egyszerű tézist: az erőszakos viselkedés nem megengedett!

Vagyis: hiába csak egyszer emelt rád kezet, hiába mondja, hogy megérdemelted, hiába hiszed el már te magad is ezt, hiába hibáztatnak téged, az igazság az, hogy nem csattanhat el indokoltan egy pofon sem sem egy partnerkapcsolatban.

Annak, ami történt, nem te vagy az oka.

Milyen helyzetekben történik a bántalmazás?

bántalmaz a férjem

Mi történt veled? Hogy történhetett?

A gyanúm az, hogy a bántalmazásod nem az első ütéssel kezdődött. Megelőzte ezt már hosszabb-rövidebb ideje fennálló szóbeli vagy lelki bántalmazás – sértegetés, megalázás, fenyegetés, lekicsinylés, féltékenység, kontrollálás, manipulálás – vagyis olyan viselkedés, amivel az önbizalmad, az önértékelésed rombolása, a biztonságérzeted szétzilálása történt.

Ahol női vagy emberi mivoltodban aláztak meg vagy tekintettek alsóbbrendűnek. Ahol azt éreztették veled, hogy a másik nélkül te egy senki vagy. Ahol elhitetni próbálták veled, hogy nincs jogod a másik nélkül döntéseket hozni. Ahol megpróbáltak a barátaidtól, családtagjaidtól elszakítani. Ahol az anyagi függetlenséged ellen történtek lépések. Ahol kilátásba helyezték a te vagy a szeretteid fizikai bántalmazását. A verés már csak a jéghegy csúcsa. A kontroll teljes elvesztése, a hatalom, a leigázás, a megfélemlítés leghatékonyabb eszköze. Mindegy is, milyen környezetből jöttök, a családon belüli erőszak jelen van a putriban és a palotában egyaránt.

Változhat ez az állapot? Ha egyszer bántalmaz a férjem vagy a barátom, akkor újra meg fogja tenni? 

Ne legyenek illúzióink: Aki egyszer képes megverni, az képes lesz máskor is. Megbánta, bocsánatot kért, megígérte, hogy soha többé, és minden lehetséges módon megpróbál kiengesztelni, bűnét jóvá tenni. Ajándékok, meglepetések, esetleg besegít a házimunkában, kedveskedik, számtalan módon biztosít érzései komolyságáról – és mindezt gyakran komolyan is gondolja. Gyakran megígéri, hogy szakemberhez fordul, hogy ez (vagy az ivás) ne forduljon elő többet.

A bántalmazó viselkedés 3 jól elkülöníthető szakaszra bontható: a feszültség felgyülemlésének időszakában a súrlódások, veszekedések egyre sűrűsödnek, az áldozat bár igyekszik partnere kedvében járni, mégis minden cselekedetébe beleköt, megszólja. A feszültség aztán az  erőszakkitöréssel, „oldódik”. Ezt követi a mézeshetek állapota, ahol a bántalmazó a megbocsájtásért, jóvátételért ismét a kedves, gáláns, odaadó férfi szerepét játssza. Ezek a ciklusok aztán egyre sűrűbben követik egymást, az erőszak pedig egyre súlyosabbá válik.

Vannak bántalmazásos esetek, ahol az első alkalom után az erőszakos fél valóban őszintén megbánja tettét és azonnal szaksegítséget vesz igénybe. Ilyen esetben – ha megfelelő szakemberhez, kellő motivációval, őszinteséggel és gyakorisággal jár, valamint eközben a partner is igénybe veszi pszichológus segítségét – előfordul, hogy a kapcsolat helyreállítható és megmenthető.

Mégis miért tűröd? Miért maradsz?

Többféle indok is elhangzik a bántalmazott nőktől arra, miért nem menekülnek el. Akit bántalmaz a férje vagy a partnere, az szinte kivétel nélkül mentegetni próbálja. Szeret, csak felidegesítettem. Nagyon stresszes a munkája, nem tudta másképp levezetni. Amikor nem iszik, nagyon kedves és jó ember. Csodás apa, a gyerekeket sosem bántaná.

Az áldozatok jelentős részét megbénítja a félelem, a tehetetlenség vagy a szégyen. Elhiszik bántalmazójuknak, hogy nélküle semmit nem érnek. Elhiszik, hogy nem érdemelnek jobbat. Elhiszik, hogy megérdemlik, amit kaptak. Elhiszik, hogy a másik szereti őt és megbánta amit tett. 

Az áldozatok a saját szégyenüknek tekintik a velük történteket, a szégyen pedig titkolózásra, a történtek letagadására kényszeríti őket. Gyakran az áldozatok nem mernek segítséget kérni mert attól félnek, hogy ezzel a lépéssel méginkább felbőszítik bántalmazójukat. Sokan úgy hiszik, a házastársi hűség kötelez: jóban-rosszban… és most tűrni kell a rosszat.

Ártalmas az a társadalmi beidegződés is, mely szerint még mindig jobb egy gyereknek egy agresszív apa mellett felnőni, mint elvált, egyedülálló anyával. Tegyük itt fel gyorsan a kérdést: mi a jobb: ha egy gyerek folyamatos feszültségben, olyan apai mintával nő fel, ahol a nők verése, megalázása természetes, vagy ha úgy, hogy nem kell tűrni a bántalmazást? Az egzisztenciális bizonytalanság szintén egy komoly visszatartó erő: mire észbe kapnál, már nincs saját jövedelmed, a közös lakás már az övé, vagy úgy leépítette a családi és baráti kapcsolataidat, hogy nem hiszed, hogy bárkihez is segítségért, anyagi támogatásért fordulhatnál. Elismerem, mind jelentős érv – de egyik sem megoldhatatlan.

Beszéljek róla, hogy bántalmaz a férjem?

mit tegyél ha megelégelted a bántalmazást?

Ha megvert a partnered, nincs mire várni, nincs miért szégyenkezni: fontos, hogy támogató környezet vegyen téged körül, ezért érdemes elmondani a veled történteket valakinek/valakiknek, akiben megbízol, akire számíthatsz, aki hisz neked és nem él vissza a bizalmaddal. Hogy a téged ért megrázkódtatásokat fel tudd dolgozni, mindenképpen érdemes ezzel a témával foglalkozó pszichológushoz fordulni, aki nem csak a traumák feldolgozásában segít, de megelőzheted, hogy a jövőben ismét bántalmazó kapcsolat áldozatává válj. Érdemes a környezetedben is nyíltan beszélned a a veled történtekről.

Amennyiben valaki a te felelősségedet firtatja egy bántalmazás kapcsán, azzal a továbbiakban nem érdemes beszélned erről (sem), az áldozathibáztatás szintén csak neked és a többi bántalmazottnak árt.

Mit tegyél, ha megelégelted a helyzetet? 

A bántalmazásos esetek töredéke kerül napvilágra. Ha testi bántalmazás történt vagy történik, menj el az orvosi ügyeletre, és készíttess látleletet! Még akkor is, ha később úgy döntesz, nem teszel rendőrségi feljelentést. Fontos, hogy legyenek megbízható, diszkrét szövetségesek, támogatók a környezetedben, akik melletted állnak, akik nem a felelősségedet keresik, hanem a biztonságodat és a jól léted támogatják, akik egy esetleges menekülés vagy költözés során segíteni tudnak neked.

Apropó, net: töröld mindig az előzményeidet, netezz inkognító módban, vigyázz a telefonodra és a jelszavaidra! Tény: az erőszakos kitörések gyakran eszkalálódnak  és esetleg halállal végződnek, amikor az áldozat bejelenti, hogy ki szeretne lépni a kapcsolatból (elválik, elköltözik). Ezért ha elhatározod magad erre a lépésre, azt nagyon körültekintően, jól szervezetten és a lehető legkevesebb személy bevonásával tedd meg. Az életed múlhat az óvatosságodon!

Kihez fordulhatsz, ha ver a férjed?

Fizikai erőszak esetén a rendőrségi feljelentést is érdemes megtenni – valószínűleg nem fognak segíteni de a feljelentésnek nyoma marad, a rendőrség látókörébe kerül a család, az elkövető és a bíróságon a későbbiekben ez fontos bizonyíték lehet. Jó, ha beavatsz a környezetedben megbízható, elfogadó szövetségeseket, akik támogatnak, Ha úgy érzed, nem tudnád elmondani ismerősöknek, több szervezet is van akik a családon belüli erőszak áldozatainak nyújtanak segítséget.

A NANE segélyvonala ingyenesen hívható (06 80 505 101), ezen kívül chaten is elérhetőek. Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonsegély vonala (+36-80-20-55-20) szintén ingyenesen és országosan várja a kapcsolati erőszak áldozatainak hívását, akik szükség esetén az elhelyezés megszervezésében is partnerek. A Patent Egyesület ingyenes telefonos vagy online jogsegélyszolgálattal támogatja a női áldozatokat. Az Ökumenikus Segélyszervezet budapesti és 8 regionális krízisambulanciáján személyesen igényelhetsz különböző szolgáltatásokat. A nők átlagosan 35 verést szenvednek el, mielőtt segítségért fordulnak.

A nők átlagosan 35 verést szenvednek el, mielőtt segítségért fordulnak. Te ne várj eddig!

Gyakran Ismételt Kérdések

Lehet-e jogos bármilyen esetben ha bántalmaz a férjem?

Nem nem soha! Az erőszak nem lehet jogos, nem lehet kiérdemelni semmilyen esetben!

Mit tehetsz, kihez fordulhatsz segítségért? 

Több civil és állami szervezet foglalkozik bántalmazottak támogatásával, a cikkben megtalálod a nevüket és pontos elérhetőségüket is.

Változhat-e a párod, lehet-e jobb a helyzet?

Ha a bántalmazó belátja, hogy hibázott, vállalja a felelősséget és azonnal hajlandó szaksegítséget kérni és igénybe venni, úgy lehet esély a változásra. De ezt a lépést nagyon kevés bántalmazó partner lépi meg.

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük