Első nap az iskolában: 10 csodaszer a nagy napra

Első nap az iskolában

Az első nap az iskolában. Bizonyára izgulsz, izgatott vagy és még megannyi érzés kering benned e nap körül, elvégre is a gyermeked iskolába megy.

Sokat álmodoztál már erről a napról vagy éppen félelemmel vegyes izgalmat érzel? Ez teljesen természetes, mindenkit megérint ez a nap. A te pici szemed fénye annyira már nem is pici, már iskolás 🙂

„-No, gyerekek, mit hoztam? Kit hoztam?… Egy új iskolatársat hoztam nektek… Ki ez az új iskolatárs, nézzétek csak meg… Rojtos Bandi a neve… Rojtos Bandi… -Na, Rojtos Bandi, hát ezután itt lesz az otthonod. Ez az iskola… Látod? ” – Móric Zsigmond: Első nap az iskolában

Nos valahogy ehhez a Móricz Zsigmond elbeszélés részlethez hasonlóan kell az iskolára tekinteni, gyermekednek most egy ideig szinte tényleg ez lesz az otthona, éppen ezért nagyon fontos, hogy jól érezze magát az iskolában, és tőled, mint szülőtől megkapjon minden támogatást, amire csak szüksége lehet az első naphoz és az azt követő iskolai évekhez is.

Miért fontos az iskola a tanulás mellett?

Az iskolai évek meghatározóak, kislányod/kisfiad nem csak tanulni fog itt, de egy közösség része is lesz. Fontos, hogy jól érezze magát az iskolában, ez a testi-lelki egészségedre és a tanulmányai alakulására is kihat.

Első nap az iskolában, mit tudsz tenni azért, hogy gyermekednek jól teljen ez a napja?

Mit tehet egy szülő azért, hogy gyermeke jól érezze magát az iskolában?

Vannak rajtad kívülálló tényezők, melyeket nem tudsz irányítani, de vannak olyan kisebb-nagyobb dolgok, melyeket megtehetsz annak érdekében, hogy az iskola egy komfortos hely legyen gyermeked számára, már rögtön az első napon is. Hidd el erre nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen heti ötször 4-5-6 órákat tölt majd el itt gyermeked.

1. Pakoljatok be együtt az előző este

Fontos, hogy mindent amire a gyermeknek szüksége lehet, azt pakoljátok be a táskájába. Ezzel biztonságérzetet adsz neki és a rendszert is szokja, hogy minden este be kell pakolni a következő naphoz szükséges dolgokat a táskába.

2. Kedveskedj neki a nagy nap reggelén

Keltsd fel kedvesen és lepd meg valami szuper reggelivel, amit tudod, hogy imád. Az iskolába menet hallgassatok valami olyan zenét, amit tudod, hogy szeret vagy beszélgessetek olyan témákról, amikről ő szeretne.

Rejtsd el táskájába vagy uzsonnás dobozába egy kedves üzenet.

3. Ne hagyd válaszok nélkül

Az első iskolai nap nagyon emlékezetes

Próbálj meg az iskolával kapcsolatos összes kérdésére pozitív és nem túl rövid választ adni, akkor is ha neked ebben rossz tapasztalataid voltak.

4. Na hagyd, hogy a nagyobbak cukkolják

Ne hagyd, hogy a nagyobb testvérek cukkolják, feszítsék az iskola témával, emlékeztesd őket, hogy nem is olyan régen ők is átestek az első iskolai nap megpróbáltatásaival.

5. Tudja, hogy érte fogsz jönni

Biztosítsd gyermeked, hogy érte is mész

Biztosítsd róla gyermekedet, hogy most ugyan otthagyod az iskolában de érte fogsz jönni. 🙂 Ez nyilvánvalóan egy alap dolog, de pont emiatt fontos, hogy ne feledkezz meg róla, hogy ki is mondd!

6. Legyen ez a nap különleges az egész család számára

Tervezzetek egy közös családi délutánt/estét az első iskolai nap után. Menjetek el sétálni, étterembe vagy főzzetek otthon egy finom vacsorát, nézzetek meg egy filmet vagy társasozzatok. A családi program alatt érdeklődj a gyermektől, hogy milyen volt az első nap az iskolában.

Elsőre ezek talán apróságoknak tűnhetnek, de hidd el, hogy nagyon nagy szerepük van abban, hogy hogyan fordul a gyermek az iskola felé. Az iskola és a gyerek kapcsolata pedig, mint tudjuk nagyon fontos hiszen legalább a következő 12 évben ez fogja kitölteni kislányod/kisfiad mindennapjait.

Hogyan zajlik az első nap az iskolában?

Az első iskolai nap

Jó, ha felkészíted a gyermeket arra, hogy nagyjából mire számíthat az első napon az iskolában. Persze 100% pontossággal nem tudod neki felvázolni a menetrendet, de az alap dolgokat meséld el neki, ne feledkezz meg róla, hogy ami neked egyértelmű, az neki nem az hiszen, ez a gyermekek számára egy teljesen új terep.

Évnyitó ünnepség

Ez biztosan lesz, minden iskolában van. Magyarázd el gyermekednek, hogy mi is ez pontosan, mi fog ott történni, kik lesznek ott, mi az értelme egy évnyitónak.

Tanterem elfoglalása

A tanterem elfoglalása egy fontos mozzanat az első iskolai napon

Mesélj neki egy-két szép emléket a te tantermedről. Készítsd fel, hogy az iskolán belül, itt fogja a legtöbb időt tölteni. Mesélj neki arról, hogy hogyan néz ki egy tanterem, hogy mindenkinek lesz egy saját helye és egy padtársa.

Bemutatkozás

Mesélj gyermekednek arról, hogy milyen lesz az első nap az iskolában

Beszéljétek erről. A gyermek nem biztos, hogy számít rá, hogy lesz egy mi van veled, ki vagy te kör, márpedig minden ismerkedés valahogyan így kezdődik.

Ha fél, ódzkodik ettől, akkor nyugtasd meg. Beszéljetek róla, hogy miről lehet egy bemutatkozás során beszélni.

Az órarend kiosztása

Arra is készítsd fel kisfiad/kislányod, hogy ezentúl nem lesz annyira laza egy nap, mint korábban. Számítson rá, hogy órái lesznek, amiken ott kell lennie, akkor is ha éppen nem úgy tartja kedve vagy szíve szerint épp nem egy matek, hanem egy testnevelés órára vágyna.

Mit tehetsz azért, hogy gyermeked jól érezze magát az iskolában nem csak az első napon, de a későbbi évek során is?

Anya és gyermeke

Miért fontos ez?

A gyermekek életében nagyon fontosak az iskolai évek, a testi-lelki fejlődésük gyakorlatilag egy az egyben itt zajlik majd. Nagyon fontos, hogy ebben a számukra megterhelő időszakban támogatást kapjanak a szülőktől.

De mégis mit tehetsz te, hogy átsegítsd gyermekedet az iskolai évek nehézségein? Nézzünk pár példát:

7. Támogasd abban, hogy merjen önmaga lenni

Fontos, hogy egy gyermek merjen önmaga lenni

Sokszor ez nehéz, a legtöbb kamasz például minden nem vele egykorúnak az ágyára megy, de hidd el hosszútávon ez egy nagyon kifizetődő dolog.

A gyermeknek akkor van a leginkább szüksége arra, hogy támogassák, szeressék azt aki ő valójában, amikor a leginkább kételkedik a saját személyiségében és úgy amúgy is az egész világban.

Ezt nem elég akkor elkezdeni, amikor már kamaszgyereked van, már korábban tudatosan így kell viselkedned, hogy érezze, hogy te olyannak szereted amilyen.Ettől a ti kapcsolatotok is jobb lesz.

8. Tudatosítsd gyermekedben, hogy nem ciki tanulni, kérdezni és segítséget kérni

Nem ciki tanulni, hiszen ezért jársz iskolába

Egy gyermek azért jár iskolába, hogy tanuljon. Egyáltalán nem ciki, ha ezt is teszi. Próbálj neki segíteni abban, hogy hogyan tud elvonatkoztatni attól, hogy egy-két osztálytársa buzgómócsingnak, esetleg strébernek tartja csak azért mert ő meg is tanulja, amit feladnak.

Sokszor azok aggatnak ilyen jelzőket másokra azok, akiknek annyira nem megy valami az iskolában, hogy inkább stratégiát váltanak és elkezdik piszkálni a jó tanulókat, mert ebben nekik is sikerélményük lehet.

Attól, hogy egy gyerek jó tanuló ugyanúgy lehet az osztályközösség fontos és elismert tagja, egy vicces, és népszerű diák, ez nem egy vagy-vagy helyzet. Ezt viszont benne is tudatosítani kell!

9. Ne a testvérei alapján határozd meg

A testvéri kötelék nagyon fontos. Sajnos gyakran azonban nem erre, hanem a testvérek közötti versengésre látunk példákat. Ahhoz, hogy minden gyermekednek boldog és kiegyensúlyozott gyermekkora legyen biztosítanod kell őket arról, hogy mindegyikőjüket ugyanúgy szereted, személyiségjegyeiktől és képességeiktől függetlenül elfogadod őket. Ezzel az ő kapcsolatukért is sokat teszel.

Minden gyermeked más, mind külön egyéniségek. Nem kell ugyanazt szeretniük, ugyanabban jónak lenniük. Példa: Nagyobbik fiad nagyon jól focizik, és az öccse is szeretne a nyomdokaiba lépni, de bármit is csinál ez neki nem megy, igazából nem is szereti ez a sportot, csak menőnek tartja, mert felnéz nagy testvérére. Nagyon jó érzéke van viszont egy hangszerhez. Váltani szeretne. Hagyd neki, akkor is ha valami olyat választ, ami tőled nagyon távol áll.

Fontos, hogy a gyerekeket támogasd abban, amiben jók és ne azért piszkáld őket, mert valamiben nem elég jók.

10. Állj ki mellette

Fontos, hogy megvédd gyermeked. Persze nem azokról az esetekről van szó, amikor teljesen jogtalanul tett valamit, mondjuk nem ment be az iskolába, ilyenkor igenis is le kell szidni.

Amikor viszont te is érzed, hogy neki van igaza, védd meg bátran, akkor is ha ez némileg szembe megy az iskola és a szülő kapcsolatának áhított idilli viszonyáról. Tájékozódj, hogy mik gyermeked jogai az iskolában, és ha jogtalan elbírálásban részesült, valaki megsértette vagy szekálták az iskolában, akkor állj ki mellette.

Fontos, hogy őt is felvilágosítsd, hogy mit tehet és mit nem tehet meg az iskolában, mihez kezdjen, amikor egy rossz vagy nehéz helyzetbe kerül. A nyílt kommunikációval azt is elősegíted, hogy amikor egy ilyen helyzet áll elő, akkor gyermeked hamarabb forduljon hozzád és számoljon be a rossz eseményekről is.

Gyakran Ismételt Kérdések

Normális, ha te és gyermeked is nagyon izgultok, hogy hogyan alakul az első nap az iskolában?

Igen, ez mindenkinek egy új terep, gyermekednek is és neked is, még akkor is ha már nem az első gyermeked éri el az iskolás kort. Ez mindkettőtök életében egy új időszak lesz.

Mit tehetsz azért szülőként, hogy jó első napja legyen gyermekednek az iskolában?

Kedveskedj neki apróságokkal, legyen különleges ez a nap a család életében. Világosítsd fel, hogy nagyjából mire számíthat az első napon. Válaszolj a kérdéseire, próbáld a lehető legnagyobb biztonságérzetet megadni neki.

Mennyire játszik nagy szerepet egy szülő a gyermek iskolai éveinek alakulásában?

Természetesen vannak olyan dolgok, amikre nincs ráhatásod, de igenis fontos, hogy gyermekedet támogasd, meghallgasd, elfogadd olyannak amilyen, érezze, hogy feltételek nélkül szereted. Ezekkel a dolgokkal nagyban hozzájárulsz, hogy jobban teljenek azok a nehéz iskolai évek.

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük