A 14 legfontosabb gyerekjog az iskolában

gyerekek jogai az iskolában

Mik a legfontosabb gyerekjogok az iskolában? Mihez van jogod? Mit tehetsz, ha sérelem ért? És mi az, amihez nincs jogod?

Mint mindenkinek neked is vannak jogaid, mindig és mindenhol, az iskola sem kivétel.

De pontosan mihez is van jogod és mihez nincs? Ezekre a kérdésekre kapsz választ a cikkben.

Gyermekek jogai az iskolában, pontosan mihez van jogod?

Mik a gyermekek jogai az iskolában? Te tudod mindet?

Mik a gyermekek jogai az iskolában? Sok dolog, de ezekről a szülők egy része nem is tud, a gyermekek legnagyobb része pedig biztosan nem! Te mindegyikről tudsz?

Felmerül a kérdés, hogy ha nem, akkor miért nem? Miért nem része az iskolai tájékoztatásnak, mind a szülők, mind a gyermekek felé, hogy milyen jogokkal bír egy gyermek, hogy mire nyílik lehetősége iskolai évei folyamán? Erre nagyobb hangsúlyt kellene fordítani.

Ez csupán egy személyes vélemény és nem kritika, de elgondolkodtató, hogy a jogban nem jártas szülők és gyermekeik a tájékoztatás hiánya miatt hátránnyal indulhatnak bizonyos helyzetekben. Gyermekeik a megfelelő ismeretek hiányában eleshetnek a jogrendszer által felkínált fejlődési és támogatási lehetőségektől.

Most viszont térjünk a lényegre. Mihez van jogod gyermekként az iskolában:

1.Jogod van a tanuláshoz

Jog a tanuláshoz

És nem csak a tanuláshoz, hanem a tanulásodat segítő minden eszközhöz. A tanulási folyamat, nem csak az iskolai tananyagra vonatkozik, hanem személyiséged és tested fejlődésére is. Fejtsük ki egy kicsit az a témakört.

Jogod van hozzá, hogy:

 • biztonságos és egészséges környezetben tanulj az oktatási intézményekben, amelyekben a tanulást időközönként pihenő kell, hogy megszakítsa, valamint ki kell egészíteni azt sporttevékenységekkel és étkezési ellátást is biztosítani kell.
Sporttevékenységek végzése
 • továbbtanulj
 • magántanuló légy
 • vendégtanuló légy
Mihez van joga egy gyermeknek az iskolában?

Mit jelent a vendégtanulás? Szüleid írásos kérelemben kezdeményezhetik, hogy egy másik iskolában részt vegyél elméleti és gyakorlati oktatásokon. Ezt csak ideiglenesen teheted meg vagy hosszabban távon csak pár tantárgyat érinthet az engedély.

 • rendszeres egészségügyi ellátásban részesülj
 • kollégiumba menj
 • igénybe vedd az iskolai vagy a kollégium által biztosított eszközöket és létesítményeket. Leegyszerűsítve mehetsz könyvtárba, használhatod a futópályát, a rendelkezésre álló számítógépeket stb.
 • a foglalkozásokon való részvétel alól felmentést kérj
 • egy másik intézményben tanulj, kérheted átvételedet egy másik iskolába.
 • kérelmezd, hogy független vizsgabizottság előtt számolj be tudásodról
 • kérelmezd, hogy ösztöndíjban vagy szociális támogatásban részesülj.

Ha megsértették jogaidat kezdeményezhetsz eljárást, és a nyilvánosságot is igénybe veheted, fordulhatsz a média felé.

2.Jogod van a személyiségedhez

A gyermekek joga az egyedi személyiség kialakítása

Mindenkinek tiszteletben kell tartania személyiségedet és emberi méltóságodat. Ebbe beletartozik, hogy nem lehetsz semmilyen testi vagy lelki bántalmazás vagy fenyítés célpontja.

A személyiséged kibontakozásához is jogod van, ezzel azonban nem szabad veszélyeztetned sem tanáraid, sem diáktársaid testi és lelki épségét. Ez azt jelenti, hogy próbálgathatod a szárnyaidat, átmehetsz személyiségváltozásokon és ezt kifejezheted, de mindig figyelni kell rá, hogy ezzel ne bánts másokat, sem lelki sem fizikai szinten.

3.Jogod van azt gondolni, ami szeretnél

Mit jelent ez pontosan? Mindenkinek tiszteletben kell tartani vallási és a világról kialakított meggyőződésedet és etnikai hovatartozásodat.

Jogod van ahhoz is, hogy ezen nézeteidet ki is mondd. De ne felejtsd, hogy ehhez másnak is joga van. Te is tartsd tiszteletben mások meggyőződéseit és ne gúnyold őket, amikor ennek hangot adnak.

4.Jogod van hozzá, hogy a társas elfoglaltságok részese légy

A gyermekek jogai, hogy részt vegyenek társas elfoglaltságokon

Minden iskolai diákkörön vagy szakkörön jogod van részt venni! Akár te magad is szervezhetsz ilyen köröket, ez is a gyermekek jogai közé tartozik!

5.Jogod van dönteni

Na de miben dönthetsz? Minden olyan dologban, ami a te érdekeidet érinti. És mi az, ami a te érdekeidet érinti?

A tanulmányaid, a véleményed, a megjelenésed, a jövőd és még sorolhatnánk.

6.Jogod van kifejezni a véleményedet

Bátran fejezd ki véleményedet

Elmondhatod véleményedet mindenről, ha szeretnéd akár a tanárok munkájáról és az iskola működéséről is. Arra figyelj, hogy ezt az emberi méltóság tiszteletben tartása mellett tedd.

Jogod van ahhoz is, hogy kifejezd véleményedet felnőtteknek és ők figyelembe vegyék azt, egyenrangú partnerként kezeljenek téged.

7.Jogod van ahhoz, hogy tájékozott légy

Minden jogod megvan hozzá, hogy kérdéseket intézz iskolád felé, de akár javaslatokat is tehetsz minden a te érdekeidet is érintő ügyben.

Ha érdeklődsz tájékoztatást kell kapnod a személyedet és az oktatásodat érintően feltett kérdésekre.

8. Jogod van a segítséghez

Jogod van segítséget kérni minden téged érintő ügyben. Jogi kérdésekben első sorban a szüleidhez kell fordulnod és nekik kell képviselniük téged.

9.Jogod van a saját képmásod kialakítására

Jogod van a saját képmásod kialakításához

Mit jelent ez pontosan?

A mai, modern világban a közösségi média az életünk részét képezi. A tiedet, az enyémet, a barátaidét, szüleidet és még a tanáraidét is.

Jogod van hozzá, hogy a közösségi médiában az jelenjen meg rólad, amit te szeretnél megmutatni magadról. Ha valaki kiposztolt rólad valamit, amit te nem szeretnél jogod van hozzá, hogy ellenkezz ezzel, akkor is ha ezt egy felnőtt tette.

10. Jogod van az alapvető testi szükségleteid kielégítéséhez

Ez azt jelenti, hogy elmehetsz mosdóba, ha szükséged van rá, ihatsz ha megszomjazol és fel is állhatsz, hogy kicsit átmozgasd elgémberedett tagjaidat.

11. Jogod van hibázni

A gyermekek jogai az iskolában a hibázás lehetőségét is magukba foglalják. Mint minden ember te is úgy tanulsz és tapasztalsz, hogy próbálgatod a szárnyaidat. Próbálkozol, gyakorolsz, ezekben a folyamatokban benne van az is, hogy hibázol.

12. Jogod van a saját képességeidhez mérten jól teljesíteni

Egy gyermeket sosem szabad társaival összehasonlítani, versenyhelyzetbe kényszeríteni. Jogod van hozzá, hogy önálló ember lény legyél és a saját erősségeidben legyél jó.

Annak ellenére, hogy ezt nem lehetne mégis rengetegszer megtörténik. Figyelj oda magadra és értékeld magad helyesen. Ne hagyd, hogy egy kikényszerített versenyhelyzet az önértékelésed rovására menjen. Valamiben jó vagy, valamiben kevésbé és valamiben te vagy a legjobb, ez így van rendjén, mindannyian különbözőek vagyunk.

13. Jogod van nemet mondani a testi érintésre

Ez alatt nem csak a szexuális erőszak eseteire kell gondolni. Előfordul, hogy bizonyos felnőttek, akár tanáraid is a válladra teszik kezüket vagy más módon egy gyengéd érintést tesznek feléd.

Ez a legtöbb esetben csupán a megszokott emberi viselkedésmód, valamilyen pozitív gondolat fizikai kifejeződése, nem kell rögtön rosszra gondolni. Tudnod kell viszont, hogy minden esetben, amikor neked ez nem esik jól kifejezést adhatsz ennek.

14. Jogod van szabadon játszani

A gyermekek egészséges fejlődéséhez a játék is hozzátartozik, sőt jótékony hatással van a teljesítőképességre és az egészségre is.

Jogod van hozzá, hogy szabadon játszhass akár egyedül akár társaiddal. Nem kell minden egyes percedet betábláznod és tanulással vagy különórára járással töltened. Neked is jár a kikapcsolódás.

Mihez van még jogod? Gyermekek jogai az iskolában konkrét példákon szemléltetve

Tegyük fel, hogy levelezésen kap a tanárod óra közben. Ez nem szép dolog, így a tanárodnak minden joga megvan hozzá, hogy elvegye és a kukába hajítsa azt. A levél tartalmának elolvasása vagy ennek megosztása osztálytársaiddal viszont jogtalan. Jogod van hozzá, hogy ez ellen fellépj.

Rosszul teljesítesz és rosszalkodsz is az órákon? Tudnod kell, hogy semmilyen esetben nem alázhatnak meg, nem kiabálhatnak veled és nem alkalmazhatnak testi erőszakot veled szemben. Jogod van hozzá, hogy az önszabályozás kialakításával és pozitív megerősítésekkel terelgessenek a jobb irányba.

Nem érted az anyagot, félsz, hogy rosszul sikerül a dolgozat? Jogod van hozzá, hogy csak akkor kérhessék rajtad számon a tananyagot, ha teljesen megértetted azt, emellett a segítségkéréshez és a véleménynyilvánításhoz is jogod van. Ne félj kifejezni, hogy nem érted, kérd tanárod segítségét.

Jogaidat az ENSZ gyermekjogi egyezménye foglalja össze. Olvasd bátran, ha nem érted minden részét kérj segítséget hozzáértő felnőttektől.

Mihez nincs jogod az iskolában?

Mihez nincs joga egy gyermeknek az iskolában?

A gyermek jogai az iskolában szerteágazóak, ezeket ismerhetted meg az előző pontban. Nézzük meg, hogy mik azok, amikhez nincs jogod! Ez valamennyire már kirajzolódott az előző pontban is, de vegyük át most külön.

 1. Nincs jogod ahhoz, hogy testileg vagy lelkileg bántalmazd embertársaidat, legyen szó diáktársaidról vagy tanárairól.
 2. Nincs jogod ahhoz, hogy véleményedet olyan formán fejezd, ki, hogy ezzel mások véleményét és emberi méltóságát megsértsd.
 3. Nincs jogod ahhoz, hogy szennyezd és rongáld környezetedet! Számodra is biztosítani kell a tiszta és rendezett környezetet. Gondolj te is másokra és tegyél meg mindent, hogy embertársaid tiszta környezetben élhessenek!
 4. Nincs jogod ahhoz, hogy nevetség tárgyává iskolatársaidat azért mert valamit elrontottak. Ahogyan neked is másoknak is joga van hibázni.
 5. Nincs jogod ahhoz, hogy mások akarata ellenére posztolj róluk valamit a közösségi médiaoldalakon. Minden gyermeknek joga van kialakítania saját képmását. Te sem szereted ha a közösségi médiában olyan dolgot posztolnak rólad, ami neked kellemetlen. Te se csinálj ilyet másokkal.
 6. Nincs jogod ahhoz, hogy kicsúfolj másokat teljesítményük miatt. Neked is és társaidnak is joga van a saját képességeidhez mérten jó teljesíteni. Ne csúfolj ki senkit azért, mert például nem jó testnevelésből vagy matekból

Összefoglalva semmi olyanhoz nincs jogod, ami a te jogaidat is sértené. Gondolj úgy mások jogaira, mint a sajátjaidra, így könnyebben meg tudod érteni a problémás helyzetekben is, hogy miért fontos, hogy tiszteletben tarsd ezeket.

Mit tehetsz ha jogsérelem ért?

Úgy érzed, hogy nem tartották tiszteletben egy jogodat? Testileg és vagy lelkileg bántalmaztak? Mi a teendő ilyenkor?

Mindenekelőtt tudd, hogy ennek bátran hangot adhatsz és ahhoz is jogod van, hogy segítséget kérj. És azt javaslom, hogy élj is ezekkel a jogokkal, próbáld addig megoldani a helyzetet, amíg lehet, ne tartsd magadban, ha megsértették, bántottak vagy bármilyen módon megsértették a jogaidat.

Minden probléma egyedi, nincs recept arra, hogy ilyenkor mit csinálj vagy kihez fordulj, de íme néhány lehetőség, melyek között nagy eséllyel megtalálhatod a kívánt segítséget.

Kihez fordulj?

Mondd el a szüleidnek

Fontos, hogy a szüleidhez mindig fordulhatsz. Ha már idősebb vagy fel tudod mérni, hogy milyen a viszonyotok, mérlegelheted, hogy az adott esetben tudnak-e neked segíteni vagy inkább más típusú segítségre van szükséged, de ne feledd, hogy a szülők feladata, hogy megvédjenek, támogassanak és szeressenek, ne félj elmondani nekik, ha bántalmazás ért. Amíg kiskorú vagy, tehát amíg nem múltál el 18 éves ők a törvényes képviselőid a jogi ügyekben, jó ha erről is tudsz

Keresd meg az iskolapszichológust

Minden iskolának kell, hogy legyen iskolapszichológusa. Ha bántottak akár testileg akár lelkileg, megsértettetek, megaláztak vagy bármilyen egyéb sérelem ért menj el hozzá. Tudnod kell, hogy a pszichológust kötelezi a titoktartás, ami azt jelenti, hogy ami egy pszichológiai ülésen elhangzik azt nem mondhatja el másnak, kettőtök között kell maradnia.

A pszichológus szót ne társítsd a fura és ciki fogalmakkal. Nem is hinnéd, hogy hány ember jár pszichológushoz. Egyáltalán nem ciki és te sem vagy fura kis csodabogár, ha azt fontolgatod, hogy beszélj eggyel. Teljesen rendben van egy pszichológustól segítséget kérni.

Keresd fel az iskolai védőnőt

Minden oktatási intézményben kell lennie. A védőnő akkor tud segíteni neked, ha testi bántalmazás ért.

Iskolai gyermek- és ifjúságvédelmi felelős

Sajnos nem minden iskolában van ilyen. Ha szerencsés vagy és a tiedben igen látogasd meg. Bármilyen jellegű problémával keresheted.

Iskolai szociális munkás

Ilyen sincs minden iskolában. Ha nálatok van és testi-lelki problémáid vannak, megbántottak vagy megaláztak, megsértették a jogaidat kérd a segítségét.

Gyermekjóléti Szolgálat

Ez egy országos szinten működő szervezet. A lakóhelyedhez tartozó szolgálatot kell felkeresni.

Kék Vonal

Ingyenesen és név nélkül hívható segélyvonal gyermekeknek és fiatal felnőtteknek. Bármivel felkeresheted őket.

Telefonszám: 116-111

Gyakran Ismételt Kérdések

Mik a gyermekek jogai az iskolában?

A gyermekeknek az iskolában nem csak a tanuláshoz van joguk. Alkothatnak véleményt, dönthetnek, hibázhatnak játszhatnak és még sorolhatnánk. A cikkben részletesen olvashatsz a gyermekek jogairól az iskolában.

Mit tehet egy gyermek, ha úgy érzi, hogy nem tartják tiszteletben a jogait?

Először is hangot adhat ennek és kérhet segítséget, ezekhez joga van. Fordulhat szüleihez, az iskola által biztosított segítőkhöz és egyéb segítő szervezetekhez is. Részletesebben a cikkben olvashatsz erről.

Mihez nincs joga egy gyermeknek az iskolában?

Semmihez, ami a saját jogaikat is sértené. Valamint nincs joga társainak és tanárainak jogsérelmet okozni.

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük