Megerőszakoltak? 7 dolgot tegyél meg magadért

megerőszakoltak

Mit tehetsz, ha megerőszakoltak? Hogyan szerezhetsz biztonságot magadnak? És hogyan, mikor szerezheted vissza a lelki nyugalmadat?

Először is hadd hangsúlyozzam, hogy mennyire sajnálom és ezzel együtt rengeteg kitartást és erőt kívánok neked az elkövetkezendő időszakhoz! Biztosan nagyon nehéz lesz, de veled együtt nagyon reménykedem benne, hogy a kellő jogi, orvosi és lelki segítséggel túlléphetsz ezen!

Most pedig lássuk, hogy miket kell tenned ahhoz, hogy biztonságban légy!

1. Menj biztonságos helyre, minél messzebb a támadótól

Egy ilyen sokkhatás után nem biztos,  hogy logikusan tudsz majd gondolkozni, de próbáld meg összeszedni magad, nagyon sok múlik most ezen.

Próbálj meg olyan messze menni a támadódtól, amennyire csak lehet! Ezzel máris közelebb kerülsz a biztonsághoz!

2. Meséld el annak, akiben megbízol, hogy megerőszakoltak

Ne burkolózz hallgatásba, ha megerőszakoltak!
Ne burkolózz hallgatásba! Ha elmeséled valakinek utána neked is könnyebb lesz!

Megélni gyötrelmes, de beszélni róla ugyanolyan nehéz, talán még nehezebb. Tudnod kell, hogy ennek nagy jelentősége van lélektani és jogi szempontból is.

Miért?

Egy barát ölelése, megértése és támogatása a legnehezebb helyzetekben is sokat segíthet!

Ezen kívül a jogi vonatkozás a következő: ha elmondtad már csak egy embernek is, hogy mi történt veled, ő egy tárgyaláson melletted lesz. Ez fontos egy jogi eljárás során.

3. Irány az orvos, vetess látleletet

A látleleten csak úgy lesz rajta minden rajtad található külső és belső sérülés, ha akkor veteted le, amikor történt az eset. Ne várd meg amíg gyógyulásnak indul a tested, mert így eleshetsz az egyetlen írásos bizonyítéktól a támadóddal szemben!

Miért fontos?

 1. Lesz a kezedben egy papír, amely igazolja, hogy megtámadtak és megerőszakoltak! Persze ez nem neked szól, nyilván irtózatos lehet még csak rá is nézni erre, viszont egy jogi útra terelődött ügyben rendelkezni kell bizonyító erejű dokumentumokkal.
 2. A második, hogy sosem árt egy ilyen eset után az orvosi kivizsgálás. Lehetnek “láthatatlan” következményei is egy ilyen esetnek. Fontos tudnod, hogy nem-e kaptál el valamilyen betegséget. Ezeknek a nagy része, ha időben tudomást szerzel róla és követed az orvosi utasításokat könnyedén kezelhető, azonban ha nem tudsz róla és elhanyagolod a betegséget az később komoly problémákat is okozhat.

4. Tegyél feljelentést!

Sokan félnek meglépni, pedig nagyon fontos! Nem csak magaddal de másokkal is jót teszel ha az igazságszolgáltatás kezei közé adsz egy ilyen embert. Gondolj bele, hogy milyen szörnyű, amit veled tett. És ezt valószínűleg már korábban is megtette és a jövőben is meg akarja majd.

Milyen előnyei lehetnek, ha megteszed a feljelentést?
 • Ha feljelented az elkövetőt és elkapják, majd elítélik, akkor igazságot kaphatsz. Persze ez nem minden, ettől önmagában még nem leszel jobban, de ez is egy lépés lelki nyugalmadhoz.
 • A vallomásod alátámaszthatja egy másik megerőszakolt áldozat vallomását.
 • Megmentheted az esetleges jövőbeni áldozatokat egy ugyanolyan szörnyű esettől, mint ami veled történt.
Meddig és hogy tehetsz feljelentést?

30 napon belül tegyél feljelentést. Persze ne húzd el nagyon, de ez nem olyan, mint a látlelet, amit rögtön meg kell csináltatni.

A feljelentést bármelyik rendőrségen vagy ügyészségen megteheted, tehát nem szükséges a lakóhelyed szerinti hatósághoz fordulnod! Ha személyesen mész be számíts rá, hogy valószínűleg több órán keresztül várakoznod kell majd!

A személyes bemenetel helyett a feljelentést postai úton és elektronikusan is megteheted!

Az elektronikus ügyintézéshez szükséges, hogy rendelkezz ügyfélkapuval! A feljelentést az e-papír szolgáltatáson vagy az Ányk. programon keresztül lehet megtenni. Az e-papír szolgáltatáson belül a „Bűncselekményekkel kapcsolatos beadványok” menüpontot kell választanod!

Az írásbeli feljelentés esetén a feljelentéshez erősen ajánlott bizonyító erejű dokumentumokat is csatolni, ilyen lehet például a látlelet valamint a tanú(k) adatai (név, elérhetőség). Ezért is nagyon fontos, hogy a látleletet az eset után azonnal készíttesd el.

Ügyelj, rá hogy SOHA NE AZ EREDETI példányt csatold be, ez maradjon nálad! Készíts másolati példányokat, ezeket mellékeld a feljelentéshez.

Az ügyészség vagy a nyomozó hatóság köteles minden beérkezett feljelentést megvizsgálni és a beékezéstől számított három munkanapon belül dönteni a nyomozás elrendeléséről, a feljelentés kiegészítéséről vagy annak elutasításáról.

Fontos, hogy egyértelműen fogalmazz a feljelentésben, így nagyobb esély van rá, hogy elrendelik a nyomozást. Mit jelent ez? Írd le, hogy pontosan mi történt, hogy hol történt, hogy ki tette és, hogy milyen bűncselekményről van szó. Egy ilyen esetben nem biztos, hogy tudod, hogy ki az erőszakoló, de ekkor is megteheted a feljelentést, ismeretlen tettes ellen.

Ha a rendőrség elutasítja a nyomozás megindítását, a határozat meghozatalát követő nyolc napon belül fellebbezéssel élhetsz e döntés ellen.

Mi tehetsz, ha valamilyen okból nem akarod te megtenni a feljelentést, de mégis szeretnéd jelenteni a bűncselekményt.

Nem szerencsés, de ha mégis ezt szeretnéd, akkor a rendőrség Telefontanú Programjára van szükséged! Hogyan működik a program?

A 06 80 555 111-es ingyenes számot kell tárcsáznod, melyet a nap 24 órájában tud hívni! Itt anonim módon szolgáltathatsz információt az esetről!

5. Ne lépj kapcsolatba a támadóddal

NE reagálj, ha támadód kapcsolatba akar lépni veled!

Az első és legfontosabb, hogy semmiképpen NE engedd kapcsolatba lépni veled! Ha felhív NE vedd fel, ha csönget az ajtón NE engedd be!

Ha már megtetted a feljelentést és elindult a nyomozást, akkor azonnal tájékoztasd a nyomozást végző csoportot arról, hogy a támadó kapcsolatot akart veled létesíteni.

Bizonyító erejű dokumentum lehet egy sms vagy egy online üzenet is. Ha nem érzed magad biztonságban kérhetsz védelmet is.

6. Keress lelki segélyt

Lelki segély, ha megerőszakoltak

Egy borzasztó trauma ért. Jó esetben elmondtad egy-két hozzád közel álló embernek, de lehet, hogy senkinek sem merted kiönteni a lelked. Ha már egy ember tudja sokkal jobb a helyzeted, de belátható, hogy sokszor ez nem elég és szakmai segítségre is szükség van.

Honnan jön a segítség? Kihez fordulj, ha megerőszakoltak?

Van hova fordulni. A korábban említett módon fordulhatsz pszichológushoz is, de emellett számos segítő szervezethez is. Nem csak lelki, de jogi, anyagi és védelemmel kapcsolatos segítséget is kaphatsz.

Lássuk:

7. Legyél nagyon megértő magaddal

Készülj fel, hogy lesznek nagyon rossz pillanatok, amikor felidéződnek majd benned a történtek!

Segítség a legrosszabb pillanatokhoz
Néhány tipp, hogy könnyebben megszabadulj ezektől:
 • Erősítsd magadban a tényt, hogy ezek csak emlékképek, nem a valóság, nem éled újra az eseményt.
 • Próbálj az itt és mostra fókuszálni. Butaságnak hangzik, de csípj bele a karodba vagy csak nézz körül és dolgozd fel, hogy mit látsz, hogy hol vagy, győzd meg az agyadat, hogy most már nem vagy veszélyben.

Miket tapasztalhatsz magadon egy trauma megélése után?

A test és a lélek megnyilvánulásai a traumára
 • Nem úgy érzékeled a világot, mint eddig! A tested és a lelked is kicsit idegennek tűnik
 • Nehezen koncentrálsz és sok mindent elfelejtesz
 • A fájdalom érzésével vagy kockázatos, tőled szokatlan cselekvések sorozatával próbáld kitölteni a benned keletkezett űrt
 • Gyakran a gondolataidba menekülsz
 • A téged körülvevő emberek és helyek hirtelen idegennek tűnnek majd. Amiket eddig szerettél csinálni már nem élvezed úgy, mint korábban

Nincs veled semmi baj. Normális tüneteket produkálsz. Egy ekkora trauma sok mindent összetör és megváltoztat benned és ez nem fog elmúlni pár nap vagy hét alatt. Segítséggel egy idő után sokkal jobban leszel.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod magadon kérd egy pszichológus segítségét vagy járj el csoportos ülésekre. Nem kell egyedül megküzdened a problémával.

Gyakran Ismételt Kérdések

Kit hívjak, ha baj van? Fontos telefonszámok!

Segélyhívó: 112 Rendőrség: 107 Mentők: 104 Telefontanú Program: 06 80 555 111

Elmondjam-e bárkinek, hogy mi történt velem?

Igen. Könnyít a lelkeden és így lesz egy ember, aki melletted áll és egy esetleges bírósági ügyben.

Mit tegyek, ha az elkövető kapcsolatba akar lépni velem?

Semmiképp ne engedd a közeledbe, és mindenképp szólj erről valakinek. A legjobb, ha a rendőrségnek jelzed ezt.

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük