Meghalt az osztálytársam. Mi lesz holnap?

meghalt az osztálytársam

Mivel ezt olvasod, valószínű, hogy elvesztetted egy barátodat, meghalt az osztálytársad. Fogadd őszinte részvétemet.

A halál a szíveket töri össze, és ilyenkor – akár tudatosítjuk, akár nem – rengeteg érzés kavarodik bennünk. Zavarodottságot, fájdalmat, félelmet, haragot, elszigeteltség érzést, bűntudatot, lelkiismeret-furdalást, szomorúságot, hiányt élhetünk át, de akár megkönnyebbülést is, felszabadulást is.

Lehet, hogy ijesztő és ismeretlen dolog, ami történt, vagy nem nagyon van mintád arra, hogy ilyenkor mit lehet tenni. Lehet, hogy eddig senki sem tudott igazán választ adni a benned felmerülő kérdésekre: Hogyan dolgozzam fel, ha meghalt az osztálytársam? Mi az a gyász? Meddig tart a gyász? Mikor leszek jobban? Amit érzek, az normális? Meghalt az osztálytársam: mi történik ilyenkor? Hogyan tudok magamon vagy másokon segíteni? Honnan lehet segítséget kérni?

Összefoglaltam néhány hasznos információt, ami segítségedre lehet.

Meghalt az osztálytársam? Mit jelent ez?

Mi a halál? Hogyan küzdj meg feldolgozásával?

Lehet, hogy ez az első alkalom, hogy a közvetlen környezetedből meghalt valaki, de az is lehet, hogy nem először találkozol az elmúlással és gyászoltad már családtagod, kedvenc háziállatod halálát.

A gyász a veszteségre adott természetes reakció, ezért erről természetes és normális dolog beszélni. A halál az élet része, éppen úgy, ahogyan a születés is. Bár a halál az élet fájdalmas és sokszor nehezen elfogadható velejárója.

Bárhogyan is érzel, tudnod kell, hogy minden ember egyedi és megismételhetlen, ahogy minden kapcsolat is az, ezért mindenki máshogyan gyászol. Minden gyász egyedi.

Hogyan érezheted magad osztálytársad halála után?

Milyen reakciókat válthat ki belőled a gyász?

Sokféle körülmény befolyásolhatja a gyászod. Hatással van rá az, hogy mikor és hogyan szereztél tudomást a történtekről, ki és hogyan közölte veled a rossz hírt, hirtelen történt, vagy lehetett rá számítani, befolyásolja, hogy milyen volt a kapcsolatotok, támogató az otthoni, iskolai környezeted vagy sem, éppen te is nehézségekkel küzdesz az életedben, vagy az egész úgy ért, mint derült égből a villámcsapás…

1. Nem tudod felfogni mi történt, néha még mindig látni véled barátodat

Könnyen lehet, hogy alig tudod elhinni, ami történt. Az is elképzelhető, hogy néha olyan, mintha látnád az utcán a barátod, pedig tudod, hogy képtelenség, mégis olyan.

2. Alvási zavarokkal küzdesz

Az is lehet, hogy nem tudsz aludni, vagy rémálmok gyötörnek, de az is előfordulhat, hogy ellenkezőleg, alig tudsz kikelni az ágyból, egész nap csak aludnál.

3. Felszálltál az érzelmi hullámvasútra

A gyászod elején valószínű, hogy hullámokban törnek rád az érzések, mintha egy érzelmi hullámvasúton ülnél, de az is lehet, hogy olyan, mintha nem éreznél semmit.

4. Koncentrációs zavaraid vannak

Általános jelenség a gyászolóknál, hogy csökken a koncentrációs képességük is. Ezért valószínű, hogy úgy érzed, hogy egyáltalán, vagy nagyon nehezen tudsz odafigyelni az iskolában.

Ezek természetes és általános gyászreakciók.

Meghalt az osztálytársam. De mit tehetek magamért?

Mit tegyél meg magadért, hogy fel tudd dolgozni a gyászt?

Mivel ezt a cikket olvasod, máris rengeteget tettél magadért. Jó dolog, ha belátjuk, hogy valamiben segítségre, információra van szükségünk.

1. Beszélj róla

A gyászolókat leginkább az támogatja, ha ítélkezés-, elemzésmentes, elfogadó légkörben valaki meghallgatja őket. A gyász feldolgozásában ez rengeteget segít. Ezért ajándék, ha van olyan barátod, vagy más személy, aki kész arra, hogy így támogasson téged.

Segíthet, ha végig gondolod a kapcsolatodat azzal, aki meghalt és tudsz a benned kavargó érzésekről valakivel beszélni.

2. Figyeld a benned kavargó gondolatokat

A gyászolókat sokszor gyötrik ilyen és ehhez hasonló gondolatok: „bárcsak másként tettem volna”, „bárcsak nem tettem volna”, „bárcsak nem mondtam volna neki, hogy…”, „bárcsak elmondtam volna neki, hogy…” A ki nem mondott és ki nem fejezett gondolatok, érzelmek nehezítik a gyászt. De nincs olyan, hogy jól gyászol valaki, vagy nem jól gyászol valaki.

3. Figyelj az érzéseidre, ne menekülj az érzéseid elől

Figyelj az érzéseidre, érzelmileg legyél őszinte magaddal! Ha lehetséges, valakivel – aki tud rád figyelni – oszd meg a benned kavargó érzéseket, ne nyomd el azokat, ne menekülj azok elől. Fontos, hogy saját magaddal is tudj együttérezni. Ez megtanulható.

Érdemes figyelni a bennünk zajló folyamatokat, mert minden veszteség a hatalmas fájdalom és a szomorúság mellett, nagy, életre szóló tanításokat is tartogat nekünk.

Mit ne tegyél?

Mit ne tegyél ha meghalt az osztálytársad?

A gyász megváltoztat, de nem lehet örökké ezzel igazolni viselkedésedet. Mire figyelj? Mit ne tegyél?

1. Ne menekülj az érzések elől, de ne is kapaszkodj beléjük

Ne menekülj az érzéseid elől, ismerd fel, éld át, fejezd ki azokat, de – amellett, hogy türelmes vagy magaddal – ne ragaszkodj hosszútávon a rossz érzéseidhez. Tudd, hogy senki nem várja vagy várhatja el tőled, hogy örökké szomorú legyél.

2. Ne okold magad azért, hogy nevetsz

Ne legyen lelkiismeret-furdalásod akkor sem, ha nevetsz, vagy örülsz valaminek. A gyászolók tudnak örülni.

3. Ne menekülj pótcselekvések mögé

Tartósan nem segít, ha eltereled a figyelmed az érzéseidről, gondolataidról. Legfeljebb átmenetileg hozhat megkönnyebbülést, ha valamilyen tevékenységbe menekülsz.

Nem igaz, hogy, ha valamivel lefoglalod magad az hosszú távon megoldást jelent. Sosem hozhat igazi, tartós felszabadulást az alkohol, drog, más függőségek, vagy más, figyelemelterelésként végzett tevékenységek.

Hogyan forduljak a többiekhez az osztályban?

Hogyan beszélj osztálytársaiddal a történtekről?

Ha meghalt az osztálytársad, az életre szóló nyomot hagy benned. Jó, ha tudtok az osztálytársaiddal beszélni a történtekről. Szánjatok erre egy vagy több külön alkalmat is akár az osztályfőnöki órán, amikor tarthattok egy megemlékezést, illetve mindenki, aki szeretné, megoszthatja a benne lévő gondolatokat, érzéseket a történtekkel kapcsolatosan. Ezt akár párban is lehet csinálni.

Fontos, hogy aki beszél, ne szakítsd félbe, ne kérdezgesd, ne elemezd az elhangzottakat és ne ítélkezz felette. Nem segítenek az olyan válaszok sem, mint például, hogy „Az élet megy tovább.”, „Légy erős!”, „Ne szomorkodj!”. Válaszok helyett inkább, csak hallgasd a másikat nyitott szívvel!

Mikor leszek jobban, miután meghalt az osztálytársam? El fog múlni egyszer a szomorúság?

Meghalt az osztálytársam, szomorú vagyok, elmúlik ez valaha?

A gyásznak nincs meghatározott ideje. Mindenkiben eltérő ideig tart. A hossza egyrészt attól függ, hogy mit teszel magadért, mennyire tudsz felelősséget vállalni azért, hogy hogyan érzed magad, másrészt attól, hogy vannak-e támogató emberek körülötted.

Lehet, hogy hallottad már valakitől, hogy „az idő mindent megold”. Tudd, hogy ez nem igaz. Az idő önmagában nem old meg semmit. Csakis az számít, hogy te mit teszel az eltelt idő alatt.

Nem igaz az sem, hogy a gyásznak sosincs vége. Lehet, hogy mindig szomorú leszel, ha eszedbe jut az elhunyt barátod, de a gyászfolyamatnak vége van, ha a nehéz érzések, fájdalom, szomorúság, bűntudat nem veszik át az uralmat rajtad vagy, amikor a kedves emlékek eszedbe jutnak, már nem kísérik negatív érzések.

Kihez fordulj, ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged?

Meghalt az osztálytársam, kihez forduljak?

Ha úgy érzed, hogy nem boldogulsz egyedül a nehéz gondolatokkal és érzésekkel, akkor merj segítséget kérni!

Olyan emberhez fordulj, akiben megbízol és biztos lehetsz benne, hogy bizalmasan kezeli azt, amit megosztottál vele, aki meg tud hallgatni téged. A barátok nem mindig tudnak úgy figyelni ránk, ahogy érezzük, hogy szükségünk lenne rá.

Bíztatlak, hogy bátran kérj segítséget olyan felnőttektől, akikben megbízol, akár szakembertől, iskolapszichológustól, vagy más segítőtől is.

A következő honlapokon találsz hasznos információkat, elérhető segítséget:

Vikár Erzsébet Gyászfeldolgozás Módszer® specialista.

Gyakran ismételt kérdések

Mit érezhetsz osztálytársad halála után?

Gyászolóként rengeteg érzés kavaroghat bennünk: pl. zavarodottság, fájdalom, félelem, harag, elszigeteltség, bűntudat, szomorúság, akár megkönnyebbülés is. Általános gyászreakció az evészavar, alvászavar, érzelmi hullámvasút, elérzéstelenítettség érzése és koncentrációs zavar.

Hogyan fordulj a többiekhez az osztályban?

Jó, ha meg tudjátok osztani a bennetek lévő gondolatokat, érzéseket egymással. Amikor hallgatsz valakit, ne szakítsd félbe, ne kérdezgesd, ne elemezd az elhangzottakat és ne ítélkezz felette. Kérd meg a másikat, hogy ő is így hallgasson meg téged.

Reader Interactions

Hozzászólások

 1. Veronika mondta

  Két alkalommal is veszítettem el osztálytársamat. 11 és 18 évesen. Azóta is leírhatatlan ürességet, szomorúságot, haragot, bűntudatot érzek. Senki nem értett meg minket, nem segített sehogyan sem. Borzasztó.

  • vikarerzsebet mondta

   Kedves Veronika,

   Nagyon sajnálom a történteket. Olyan, mintha teljesen magatokra hagytak volna benneteket azok, akiknek segíteniük kellett volna nektek és nem fordultak oda felétek, így magatokra maradtatok az érzéseitekkel, gondolatokkal. Ráadásul ezt kétszer is át kellett élned, és ennek máig mintha negatív hatása lenne… Sajnálom!

   Hadd ajánljak neked egy könyvet: John W.James, Russell Friedman: Gyógyulás a gyászból.

   Keress meg engem is, ha lenne kérdésed, vagy úgy érzed, hogy szeretnéd megosztani a történteket valakivel. https://www.vikarerzsebet.hu/

   Szeretettel üdv:
   Vikár Erzsébet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük