Vernek a szüleim. Hogyan vessek véget ennek?

Vernek a szüleim

Vernek a szüleim. De miért?

“A te érdekedben. Hogy rendes emberré válj. Hogy megtanuld a leckét. Hogy tudd, hol a helyed. Mert nem elég jó a bizonyítványod. Mert szemtelen voltál. Mert elkéstél. Mert rosszul csináltad. Mert feleseltél. Mert kihoztad belőle, pedig nem akar bántani. Rossz vagy.”

Tenyérrel. Szíjjal. Fakanállal. Bottal. Megvert az apád. Megvert az anyád. Miért tették? Miért tehetik? Meddig tehetik? Tényleg megérdemelted? És mit tehetsz te ellene?

Van-e olyan helyzet, amikor ez elfogadható? Van-e joga szüleidnek ehhez? 

Elfogadható-e ha vernek a szüleid?

Sokáig azt hitted, ez normális. Igazuk van, biztos megérdemelted. Biztos rossz voltál. Majd megtanulod. De ha most itt vagy, már tudod, vagy legalábbis sejted, hogy nincs ez rendben így.

A szeretet nem jár együtt ütésekkel. Hogy lehet nevelni pofon nélkül. Hogy a négyesért nem mindenhol jár verés.

És igen, jól sejted: a szüleidnek nincs joga ehhez. Nincs joguk téged verni, nincs joguk ezzel megfélemlíteni, megalázni.

Senkinek nincs joga ahhoz, hogy téged testileg vagy lelkileg bántson.

Akkor sem, ha rossz jegyet hoztál haza. Akkor sem, ha hibát követtél el. Akkor sem, ha azt mondják, rosszul viselkedtél. Nincs ok, ami ezt elfogadhatóvá teszi. A gyermekek bántalmazását a törvény bünteti.

Miért vernek a szüleim?

Ha kiskorodtól vernek, lehet sokáig azt hitted, ez természetes, biztos minden családban így van, a gyermeknevelés ezzel jár, ebből tanulod majd meg a szabályokat.

1. Mert őket is verték

A legtöbb szülő sajnos azért veri a saját gyermekét, mert bizony őket is verték. Néhány évtizeddel ezelőtt a testi fenyítés még teljesen elfogadott módszer volt – bár a mértéke mindig is kérdéséket vetett fel.

A bántalmazó szülők jelentős része úgy gondolja, őt is verték és rendes ember lett belőle. Valójában azonban ezek a szülők nem vagy csak kevés más fajta nevelési vagy fegyelmezési módszert tanultak.

Ezt a mintát kapták – a gyereket meg kell verni, ha nem úgy viselkedik ahogy azt elképzelte, elvárta – és ezen sajnos sokan nem tudnak vagy nem is akarnak túllépni. És ahogy a kiskorától megvert kisgyerek, úgy az ilyen szülő is gyakran úgy gondolja, hogy teljesen normális, hogy veri a gyerekét, biztos más családokban is így működik.

2. Gondok gyötrik, alacsony a tűrőképességük

Sok szülő pedig azért ver, mert a tűrőképessége igen alacsony. A munkahelyi stressz, a megélhetési gondok, a létbizonytalanság, a kudarcélmények idegessé teszik és azon vezetik le a feszültséget, aki nem tud visszaütni.

3. Alkohol és egyéb szerek befolyása alatt állnak

És olyan is van, aki a rendszeres alkohol vagy egyéb szerek fogyasztása – vagy azok hiánya miatt válik agresszívvé.

Sok indok lehet, ám ezek egyike sem ment fel senkit az alól, hogy gyereket verni tilos és értelmetlen!

Mit okoznak neked a bántalmazással?

Mi okozhat a gyermekkori bántalmazás a későbbiekben?

Azzal, hogy a szüleid vernek, nem csak testi fájdalmat okoznak.

1. Félelem és bizonytalanság gyötör

Félsz, hogy mikor és miért jön a következő. Bizonytalan vagy, mert nem tudod, mit tehetsz meg büntetlenül.

2. Bizalmatlan vagy

Összetörtél, mert akikben megbíztál, akikhez kötődsz, akiket szeretsz, visszaélnek a testi erejükkel. Bizalmatlan vagy, hisz nem mered velük  megosztani az érzéseid, nem mersz beszélni a problémáidról.

3. Szorongsz

Szorongsz az iskolában, csak nehogy rossz jegyet kapj, a többiek előtt pedig szégyenkezel amiért bántalmaznak.

4. Nehezen barátkozol

Baráti kapcsolatokat is nehezen alakítasz ki a szégyen a bizalmatlanság és a félelem miatt. Vagy éppen te is verekedős, durva vagy a társaiddal szemben, hisz a problémák megoldására otthon ezt a módszert tanultad meg.

És a sort még folytathatnám, de sajnos te pontosan tudod, mit okoz neked, nálad a verés.

Mi lesz veled felnőttként?

Mi lesz velem felnőttként?

Felnőve aztán több úton is elindulhatsz.

1. Lehet, hogy bántalmazó kapcsolataid lesznek

Sok bántalmazott gyerek keveredik aztán maga is bántalmazó kapcsolatba – van aki verni fog és van, akit vernek. Mert azt tanultad otthon, hogy akit szeretünk, azt megverjük, vagy épp elfogadod a verést, csak szeressen már végre valaki!

2. Lehet, hogy erőszakkal próbálod megoldani a problémákat

Az is lehet, hogy az iskolában vagy a munkahelyen lesznek állandóan problémáid abból, hogy a konfliktusokat erőszakkal próbálod megoldani.

De választhatsz másik utat is.

3. Lehet szerető, erőszakmentes családod is

Választhatod azt, hogy te úgy fogod szeretni a gyereked, hogy az ne féljen tőled. Úgy fogod nevelni, hogy az érzéseire és az értelmére hatsz és nem fenyegetéssel, megalázással veszed rá az általad helyesnek tartott viselkedésre. Hogy a családod a szeretet és a bizalom tartja össze, nem a félelem.

Képes lehetsz és képes leszel erre is, és nem szégyen segítséget kérni a rossz minták levetkőzéséhez, erőszakmentes módszerek megtanulásához.

Tud erről valaki? Elmondhatod? Kinek?

Elmondhatod-e valakinek, hogy vernek a szüleid?

Bár sokan azt hiszik, a gyerekbántalmazás titokban tartható, de mindig vannak árulkodó jelek. Aki tudja, mik azok, látni és tudni fogja.

1. A környezetedben lévő felnőttek felfigyelhetnek rá

Ha például rendszeresen, látható helyen külsérelmi nyomok vannak rajtad vagy testvéreiden, biztosan feltűnt már valakinek: tanárnak, orvosnak, rokonnak. Gyanús. Ahogy a viselkedés is: összerezzensz, ha hirtelen feléd nyúlnak, gyakran lesütöd a szemed, befelé forduló vagy, vagy esetleg társaiddal szemben erőszakos, verekedős.

2. A szomszédoknak is feltűnhet

Ha nem tanyán vagy kertes házban éltek, bizony kihallatszik a veszekedés, a verekedés, a sírás. A szomszédok igenis hallják. Ha még nem léptek közbe azt nagyon gyakran a tanácstalanság és nem a közöny vagy az egyetértés gátolja (bár ez utóbbira is akad példa.)

3. Lehet, hogy szemet szúrt osztálytársaidnak is

A környezetedben is feltűnhet a rokonoknak, családi barátoknak, tanároknak, osztálytársaidnak, barátaidnak.

Mert a jelek – még ha nem konkrét ütésnyomok is – árulkodnak. És ha eddig a szégyen vagy a félelem meggátolt abban, hogy beszélj valakivel őszintén arról, ami veled történik, tartsd szem előtt, hogy mindezért nem te vagy a felelős és nem neked kell szégyellned magad. Nem kell beletörődnöd, nem kell elviselned ezt a helyzetet. Merj beszélni erről, merj segítséget kérni!

Hová fordulhatsz segítségért?

Hova fordulj segítségért, ha vernek a szüleid?

Rendszeresen vernek a szüleim, kihez forduljak?

1. Kérd egy olyan felnőtt segítségét, akiben megbízol

Keress olyan felnőttet, akiben megbízol, vagy ha ezt az érzést mostanában nem sikerült megtapasztalnod, fordulj ahhoz, aki beosztása, tekintélye vagy a veled való eddigi kapcsolata alapján hinni fog neked!

Ez lehet akár az osztályfőnök, vagy a kedvenc tanárod, de a legtöbb iskolában van iskolai szociális munkás, vagy iskolapszichológus. Az ő munkakörükbe többek között az is beletartozik, hogy a bántalmazott gyerekek érdekeit képviseljék és mindent megtegyenek azért, hogy ezt a helyzetet megváltoztassák.

Ők nem csak beszélnek a szülőkkel, de olyan feltételrendszert alakíthatnak ki amiben a cél az, hogy te minél nagyobb biztonságban élhess a továbbiakban.

2. Ha segítséget akarsz kérni, akár az egész család számára fordulj a gyermekjóléti szolgálathoz

Rajtuk kívül a helyi gyermekjóléti szolgálat munkatársaival is felveheted a kapcsolatot, a családgondozók az egész családdal komplexen foglalkoznak és segítenek a szülőknek is, hogy elkerüljék a gyerekeik bántalmazását.

3. Ha névtelen maradnál, de beszélnél róla hívd a Kék Vonalat

Ha úgy érzed, nem tudsz kivel beszélni a gondjaidról, a Kék Vonal lelkisegély vonalán (116-111) névtelenül és ingyenesen beszélhetsz segítő szakemberekkel, de chaten vagy emailben is elérheted őket, amennyiben azokat a csatornákat biztonságosabban tudod használni.

4. Ha kézzel fogható segítségre van szükséged hívd az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat a nap 24 órájában, Magyarországról ingyenesen elérhető a 06-80-20-55-20-as telefonszámon – ők akár konkrét, kézzel fogható segítséget is nyújthatnak a bajba jutott gyerekeknek.

Ha rendszeresen vernek a szüleid, ne habozz: beszélj róla, kérj segítséget, nem kell tűrnöd a bántalmazást!

Gyakran ismételt kérdések

Vernek a szüleim, van joguk ehhez?

Nem, senkinek nincs joga gyerekeket verni, bántalmazni, megalázni. Még a saját szüleinek sem.

Mikor mondjam el valakinek, hogy bántanak otthon?

Amennyiben téged vagy testvéredet rendszeresen bántalmaznak, mindenképp beszélj olyan felnőttel, akiben megbízol, akire számíthatsz, aki segíteni tud.

Kitől kérhetek segítséget?

Akár egy megbízható rokontól, vagy tanártól, de a gyermekjóléti szolgálat és a bántalmazottaknak szóló névtelen telefonszolgálatok is sokat segíthetnek abban, hogy biztonságban élhess.

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük